Datorer

Eftersom jag främst är yrkesverksam som musiker bygger jag datorer i mån av tid. Jag bygger vanligtvis datorer speciellt anpassade för musikanvändande. Kraven är egentligen enkla: En tyst och snabb dator som är kompatibel med den musikutrustning/programvara som ska användas. Grafiken är vanligtvis ganska oviktig i musiksammanhang.

Att få till grundkraven kan däremot vara lite mer komplicerat: De olika inspelningsprogrammen och dess pluggar jobbar alla olika mot processor, minnen och hårdiskar. Ljudkort och kontrollenheter fungerar olika bra med olika tillverkares komponenter i datorn.

Jag hade tidigare vissa olika klasser av datorer, men har släppt den tanken. I de allra flesta fall så vill köparen ändå ha en helt custombyggd dator med alldeles specifika behov. Om du är i behov av Firewire så ser jag till att en sådan finns och att den funkar för marknadens ljudkort. Vill du ha Thunderbolt så löser jag det. En musikdator behöver också alltid ett väl tilltaget antal med USB portar.

Sålunda finns det egentligen bara ett namn på mina datorer och den kallar jag RoLjud Custom

Jag kan bygga datorn i ett Midtower standardchassi eller ett rackmonterbart chassi. Är du ute efter en Laptop så kan jag inte bygga någon sådan, men ändå ta hem en lämplig variant. Man ska dock ha klart för sig att en Laptop inte har samma pålitlighetsgrad som en stationär dator. Asus eller Toshiba är att föredra bland laptoparna enligt mina erfarenheter och enligt Squaretrades undersökning avseende hållbarhet baserat på verkliga fall. Den som till äventyrs skulle få för sig att Mac skulle hålla bättre, kommer att bli besviken.

Jag har valt att inte specificera mer precist än så här vad det gäller komponenter i denna presentation. Processorer, moderkort och andra datordelar kommer det nya varianter av mest för jämnan, och det gäller att ha det bästa som marknaden erbjuder för stunden.

För de flesta räcker ovanstående information, men för den mer nördiga typen följer här mer.

Mina datorerfarenheter

Jag har hör och häpna varit en Macnörd i många år. Ungefär 14 år närmare bestämt. De första Macarna såg inte riktigt ut eller fungerade som dagens datorer förstås. Ljudinspelning i datorn och mjukvarusyntar var det förstås inte tal om. Mycket har hänt sedan dess och för att göra en lång historia kort så lämnade jag Mac runt 2006 efter oändliga kompabilitetsproblem och kraftiga överpriser. När jag insåg att det skulle kosta mig 40 000 kr att köpa den dator jag ville ha och att en piggare och tystare PC kunde byggas för 14 ooo kr så lämnade jag Mac. Jag har aldrig ångrat mig. Någon krasch, som jag blev varnad för av den inbitna Mac kretsen, har aldrig inträffat. Jag upplevde däremot detta med mina Macar vid fler tillfällen.

Mac och PC

En stor skillnad mellan Mac och PC, kanske den största, är att PC tillåter tredjepartstillverkning av datorkomponenter. Detta gör inte Mac utan man bygger hela datorn själv efter Apples specifikationer. Just denna skillnad påverkar egentligen hela kedjan. Det finns nackdelar och fördelar med bägge sidor. En fördel med Mac är att man kan kontrollera datordelarna. De flesta Macar har därför en hög genomgående kvalitet. Nackdelen är att det är svårt att hitta en exakt behovsanpassad modell och att det ofta blir dyrt, ibland på gränsen till obeskrivligt dyrt. Dessutom är man hänvisad till Macs, ofta dyra, reservdelar och service när sakerna går sönder. Eftersom det finns så väldigt många olika PC fabrikat så måste man hålla koll på de olika tillverkarna och de olika datorernas komponenter på ett helt annat sätt. Det är inte helt ovanligt att de olika fabrikatens komponenter fungerar riktigt dåligt ihop, med uruselt resultat.

Ungefär samma problematik uppstår på mjukvarusidan. På Mac sidan fungerar det mesta ihop på ett bra sätt, även om Apple har en förmåga att gärna vilja tvinga sina användare till uppdateringar av operativsystem i en lagom jämn ström, för att programmen ska funka som de ska. Det stora problemet däremot, kompabilitet, uppstår när man lämnar Macplattformen. Jag har själv stått och hopplöst försökt att få en helt vanlig Wavfil, gjord i en Mac, att läsas av min Roland Sampleplayer. Inte förrän vi gjorde en exakt likadan fil i PC så ville Sampleplayern läsa den. Detta kan ju förstås anses vara en brist hos Roland, men faktum är att denna typ av kompabilitetsproblem ofta uppstår med Mac, även om de Macinbitna gärna blundar för detta. På PC sidan gör det öppna formatet att det i stort sett finns lösningar för allt. Myntets baksida är att de olika programmen kan skapa en fullständig kaos i datorn. En kaos som jag aldrig stött på i en Mac. Programmen kan till och med helt slå ut varandra i vissa fall. Det är nog här som de berömda PC krascharna uppstår.

Det finns nog egentligen inte så mycket mer att säga om detta, men jag personligen har valt PC sidan som klar vinnare. Orsaken är ekonomin och valfriheten. Jag kan ju utan problem lära mig vad som fungerar ihop och förhålla mig till det. Det är dessutom mycket billigare.

Det är också detta jag kan hjälpa dig med som köpare av RoLjudsdatorn. Att se till så att du har rätt komponenter i din dator och att programmen fungerar ihop för just musikanvändade. Om du senare väljer att installera nya program och byta lite komponenter i din dator så kanske du får reda ut det själv, men när datorn lämnar RoLjud ska den fungera helt felfritt.

Intel och AMD

När jag bygger RoLjudsdatorer till konsumenter så tittar jag strikt på prestandaresultatet. AMD har de senaste åren tyvärr varit helt akterseglade i prestandatoppen. Detta gav det ofrånkomliga resultatet att priset på Intels topp CPU modeller egentligen kostat för mycket i förhållande till vad de presterat, men några alternativ fanns då inte. Äntligen har detta förhållande förändrats då AMD:s nya processorer i Ryzenserien nått marknaden.

Det finns något korkat rykte i musikbranschen att Intel rent tekniskt skulle fungera bättre till musikproduktion än AMD. Jag vet inte riktigt var dessa rykten kommer ifrån, men det måste vara några riktigt gamla processorer det rör sig om i så fall, så om det nån gång har funnits nånting vettigt i detta rykte måste det vara väldigt länge sedan. Rent tekniskt fungerar AMD lysande.

Om du ska ha de vassaste processorerna på marknaden just nu så kan man således faktiskt välja mellan Intel och AMD. Riktigt vassa processorer som presterar imponerade bra, och äntligen till rimliga priser. Alla har dock inte användning för de dyraste high end processorerna så man får helt enkelt hitta en rimlig prisbild. Därför pratar man i stället om förhållandet pris/prestanda. Det är detta som är AMDs starkaste kort. Generellt är min upplevelse att man får mer processorkraft för samma pengar när man köper AMD, men man ska ha klart för sig att detta förhållande går i vågor. De båda konkurrenterna släpper hela tiden nya modeller och prispressar varandra, vilket på alla sätt är bra för oss kunder.

Olika processorserier både från AMD och Intel jobbar också på olika sätt så det är inte helt enkelt att mäta processorkraft. Man måste testa olika funktioner i olika program och sedan få något slags medelvärde, alternativt ska man veta hur just det program som du ska använda mest uppför sig ihop med den processor som du tänkte använda. Jag återkommer till detta i mitt lilla kapitel om inspelningsprogram (DAW), men det lilla som kan sägas här är att den parametern hur ett program hanterar flera kärnor (multicore) är av stor betydelse. Här varierar programprestandan som mest. Som privatperson har man ju inte riktigt tid och råd att sitta och AB testa sånt här. Det har inte jag heller. Några mycket få AB tester gör jag ibland. I övrigt litar jag på de många alldeles utmärkta testsidor som finns på nätet. I Sverige har vi den fantastiska sidan Sweclockers och i övriga Europa finns bl.a. den sameuropeiska, lysande Digitalversus. Det finns en riktig fin kunskapsskog att ta del av. Att sitta och bläddra sig igenom dessa tester är en bra kunskapskälla när det gäller processorkraft. Testerna brukar visa ganska enhälliga resultat även om de slutsatser som dras kan variera. Min största kunskapskälla angående vad processorerna presterar kommer alltså från dessa olika sidor.

Ur min synvinkel finns det förutom pris/prestanda variabeln även andra orsaker att välja AMD framför Intel, men den ligger mer på det personliga planet. Tyvärr finns det ju bara två konkurrenter på processormarknaden. Det hade definitivt varit önskvärt med flera, men det är samtidigt tur för oss konsumenter att åtminstone dessa två gör allt för att konkurrera. Intel är bra mycket större och därför följer AMDs prispolitik den att ständigt försöka vara billigare i pris/prestanda ligan. Skulle den prispressaren försvinna så säger det sig självt vad som händer. Det såg man också mycket tydligt under de år som AMD inte hade något att konkurrera med i toppskiktet. Det sitter därför bara AMD i mina egna personliga datorer. Jag har också alltid gillat att AMD gärna gör sina nya socklar kompatibla med de gamla. Det brukar således ofta vara lättare att göra uppgraderingar.

Valet är ändå helt ditt. En Intelprocessor är definitivt en mycket trygg investering.

Moderkort

Jag jobbar för det mesta med ett  fabrikat av moderkort och det är Asus. På moderkortssidan finns dessbättre en ganska omfattande konkurrens. Detta gör dock att det i det närmaste är helt omöjligt att hänga med i alla modeller som släpps. För musikanvändaren är det viktigt att det sitter rätt komponenter i kortet. Marknadens olika ljudkort funkar inte med alla firewirechipset t.ex. Sedan måste kortet kyla som det ska för att gå tyst och om jag ska kunna få ner datorfläktarna till en bra ljudnivå måste dessa kunna styras på ett vettigt sätt. BIOS hanteringen måste också vara högklassig. Jag har inte möjlighet att studera alla korttillverkarnas komponenter, BIOS funktioner och prestanda. Dessutom kan jag ju hantera BIOS i Asus moderkort aningen bättre än jag hanterar de andra märkena. De flesta BIOS är ju väldigt lika varandra, men skillnader finns ju. Så även om det finns flera bra tillverkare på marknaden måste jag ta ett praktiskt beslut att begränsa mig. Dessutom hör tveklöst Asus moderkort till de bästa på marknaden. Många andra utmärkta moderkortstillverkare har till råga på allt väldigt undermålig teknisk komponentspecificering på sina hemsidor. Det är för mig en gåta att man inte är bättre på att försöka konkurrera på denna punkt. Jag har i vissa fall fått pdf filer skickade separat för att studera, men det blir ju ohållbart i längden.

Jag håller dock alltid ögonen halvöppna för bra konkurrenter, och det är trots allt inte alltid Asus moderkort som sitter i datorna jag bygger. Ibland hittar man kort med rätt specifikationer och rätt pris och då är det svårt att motstå.

Chassi, fläktar och nätagg

Jag hade verkligen önskat att jag kunde ge ett tydligt svar på vilka chassin, fläktar och nätagg jag använder, men tyvärr. De olika distributörerna i Sverige byter produkter och modeller i en aldrig sinande ström. Jag använder dock numera vanligtvis Fractal Designs chassin och EVGA, Fractal Design eller Seasonics nätagg. Har även använt be quiets! fläktar i vissa fall, då jag tycker de är mycket bra. Den CPU kylare som jag använt mig mest av är klassikern Cooler Master Hyper 212 evo, men varianter förekommer, speciellt i de dyrare datorerna som kräver ännu bättre kylning.

DAW

Som jag nämnt tidigare så är valet av DAW och eventuella pluggar viktig för hur processorn kommer att prestera, och den viktigaste parametern multicorestödet. Man kan inte lita på tillverkarnas uppgifter i frågan heller utan det måste testas. Tyvärr är inte DAW branschen så stor så testerna är inte många, och de som finns är lite gamla. Ofta är det så att man testar ett ljudprogram, vanligtvis Cubase, gentemot exempelvis spel. Cubase får då representera hela ljudbranschen, vilket ju blir lite konstigt eftersom alla DAWs presterar olika. Det kan således vara bra att veta vilket DAW du som köpare använder. Detta bör avgöra valet av processor.

Det finns flera spelprogram på marknaden som gärna skryter om att man har bra stöd för att hantera många kärnor, men som i tester visar sig ganska taffliga på just denna uppgift. Jag upplever att detta även gäller DAWs. Alla skryter om att de har världens bästa multicorestöd, men de få tester som finns pekar ofta på nåt annat.

Det tekniskt mest imponerande DAW jag stött på är Reaper. Programmet är inget annat än ett mästerverk i programmering. Processorn behöver inte jobba ihjäl sig i onödan. Billigt är det också, men det måste ju samtidigt fyllas med mängder av pluggar innan det blir nåt ljud i datorn.

Det mest kompletta system jag stött på är Cubase, fullmatad med högklassiga pluggar som fantastiska reverb och inbyggd Melodyne (Variaudio).

Själv använder jag Ableton Live som jag fullkomligt älskar. Ableton hade från början inga särskilt bra reverb, något som med senare uppdatering förbättrats avsevärt. Multicore stödet är sisådär, framförallt vid rendering och det finns inte ens en vanlig autotuner. Numera har man dock ett samarbete med Melodyne. Däremot tycker jag att ljudmotorn presterar bra och jag älskar arbetsflödet och layouten. Det är således hjärtat och inte hjärnan som styr ett sånt här val. Det måste ju vara inspirerande att jobba. Jag rekommenderar varmt att testa så många DAWs du kan innan du bestämmer dig.